Auto privé of zakelijk?

U bent ZZP’er of DGA en u overweegt een nieuwe auto aan te schaffen. U staat dan voor de keuze: koop ik de auto privé of zet ik de auto op de zaak?

U kunt hier uiteraard een uitgebreid rekenmodel op loslaten. Maar om te beginnen, kunt u uzelf de volgende 3 vragen stellen:

Ga ik de auto volledig zakelijk gebruiken of voor een deel ook privé?

Als u de auto volledig zakelijk gaat gebruiken, dan ligt het voor de hand om de auto op de zaak aan te schaffen. Als u de auto namelijk volledig zakelijk gebruikt, hoeft u ook geen privé bijtelling te betalen. En dat scheelt aanmerkelijk in uw portemonnee. In dat geval dient u wel een ‘verklaring geen privégebruik auto’ in te dienen en een sluitende zakelijke rittenadministratie bij te houden.

Koop ik een nieuwe auto of een oudere occasion?

Hoe nieuwer de auto, des te interessanter om de auto op de zaak te zetten. U kunt de BTW van de aankoopsom namelijk terugvorderen bij de Belastingdienst. En daarnaast schrijft u op een nieuwere auto jaarlijks veel af, wat een fikse aftrekpost oplevert.

Een oudere auto op de zaak zetten is dus minder interessant. Een uitzondering op de regel zijn de Youngtimers. Dit betreffen auto’s van 15 jaar of ouder. Voor deze categorie geldt een aangepaste bijtellingsregeling (34% over de dagwaarde). Als de dagwaarde laag is, kan het dus interessant zijn om deze oudere auto op de zaak te zetten.

Ga ik voor een elektrische auto?

De overheid stimuleert de aanschaf van elektrische auto’s op de zaak door een lagere bijtelling (4%). Voor de investering in een elektrische auto geldt daarnaast nog een milieu-investeringsaftrek (36%). Elektrische auto’s zijn nog relatief duur in de aanschaf, maar met deze ondernemersvoordelen kan het zeker interessant uitpakken.

Voordelen auto van de zaak

Bij aanschaf van een nieuwe auto is de teruggave van de BTW een fikse post. Daarnaast kunt u de volgende kosten als aftrekpost opvoeren:

  • Afschrijving
  • Wegenbelasting
  • Autoverzekering
  • Brandstof
  • Onderhoud, autobanden, vloeistoffen
  • Parkeerkosten

Bijtelling privégebruik auto

Als u privé een auto van uw bedrijf gebruikt, heeft u daar privé voordeel van. Daarom zult u als u meer dan 500 kilometer privé rijdt een bijtelling op uw belastingaangifte moeten doen en daarover belasting betalen. Het bedrag van de bijtelling is nooit hoger dan de totale autokosten inclusief afschrijving per jaar. De bijtelling wordt berekend over de nieuwwaarde inclusief accessoires (inclusief BPM en BTW). De bijtellingstarieven (2018) zijn: standaard 22%, volledig elektrisch 4%, Youngtimer tarief 35% (over de dagwaarde).

BTW-afdracht over privégebruik auto van bedrijf

Naast de bijtelling voor het inkomen dient ook nog BTW voor het privégebruik van de auto verrekend te worden.  Daartoe zijn twee mogelijkheden: U betaalt BTW over het werkelijke privégebruik (aan de hand van een rittenadministratie). Of u betaalt een vast percentage van 2,7% over de cataloguswaarde inclusief BPM en BTW.

Het alternatief: auto privé kopen en zakelijke kilometers declareren

Als u uw privéauto gebruikt voor het bedrijf, dan kunt u de zakelijk gereden kilometers tegen € 0,19 declareren bij uw eigen bedrijf. U dient daartoe een sluitende kilometerregistratie bij te houden.

Daarnaast mag u voor de zakelijk gereden kilometers de BTW op onderhoud, reparatie en brandstof aftrekken. Daarbij moet u uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het totaal aantal gereden kilometers op jaarbasis. Uit een rittenadministratie moet dan blijken welke kilometers privé en welke zaken waren.

Kopen of leasen?

Het kopen van een auto is verstandig als u de auto in één keer kunt betalen. Leasen van een auto is een betere optie als u geld beschikbaar wilt houden voor andere grote uitgaven. Met één vast maandbedrag weet u bovendien waar u aan toe bent. Ook heeft u bij lease geen omkijken meer naar onderhoud en dergelijke. Bij leasen rijdt u ook regelmatig in een nieuwe auto.

Zakelijke auto verzekeren

Indien u een auto aanschaft op de zaak, dient u deze ook zakelijk te verzekeren. Als uw bedrijf BTW plichtig is, dan kunt u uw auto exclusief BTW verzekeren. Dit betekent overigens niet dat u 21% BTW op de premie bespaart. In de premie zit assurantiebelasting verwerkt en die kan niet worden verrekend. Maar doordat u de auto exclusief BTW verzekerd, zal een eventuele schade ook exclusief BTW worden uitgekeerd. Dit is een besparing voor de verzekeraar en levert in de meeste gevallen een korting op de premie op.

Meer informatie? We maken graag een offerte voor u op.

Auto privé of zakelijk?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

pubcontentzakelijk

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088-020 4525.