Onderzoek beroepsaansprakelijkheid en rechtszaken
Amsterdam, 24-04-2018 Advocaten houden elkaar druk bezig, want zij worden van alle beroepen het vaakst aangeklaagd. Dit blijkt uit onderzoek dat wij deden naar de 681 rechtszaken over beroepsaansprakelijkheid die tussen 1994 en maart 2018 op rechtspraak.nl zijn vermeld. Ook belastingadviseurs worden relatief vaak aangeklaagd door klanten die menen schade te hebben opgelopen door verstrekt advies.
Wanneer een professional een fout maakt bij het uitoefenen van zijn of haar beroep en een klant of derde daardoor schade lijdt, is deze mogelijk beroepsaansprakelijk. Wat de kans is dat deze persoon ook daadwerkelijk wordt aangeklaagd, hangt sterk af van het beroep dat hij of zij uitoefent, zo blijkt nu. In de juridische sector loopt men (ironisch genoeg) het meeste risico op een dagvaarding wegens beroepsaansprakelijkheid.
Advocaten, notarissen, artsen en adviseurs zijn in de onderzochte periode liefst 382 keer aangeklaagd. Samen is dat al 56% van alle beroepsaansprakelijkheidszaken. Bekijk hier per beroepsgroep hoe vaak er een zaak werd gemaakt van de beroepsaansprakelijkheid.
Meer dan de helft van de aangeklaagde adviseurs is belastingadviseur
Waar huisartsen weinig risico lopen ten opzichte van het totaal van artsen, zit dat bij belastingadviseurs wel anders. Van alle adviseurs die wegens beroepsaansprakelijkheid zijn aangeklaagd, maken belastingadviseurs meer dan de helft op. In 17 gevallen van de 32 zaken die tegen adviseurs zijn gevoerd, ging het om een belastingadviseur. Daarmee zijn belastingadviseurs (circa 11.000 werkzaam in Nederland) collectief verantwoordelijk voor 53% van de rechtszaken tegen adviseurs, waarvan er ongeveer 100.000 in Nederland zijn.
Nadere analyse van de data wijst uit dat dit vooral te maken heeft met het feit dat veel internationale bedrijven via een Nederlands kantoor hun belastingen regelen. Nederland is dus vaak het decor van geschillen tussen internationale bedrijven, vanwege de rol die Nederlandse bedrijven spelen bij (onder andere) het adviseren over belastingontwijking.
Kleine belastingadvieskantoren verliezen veel vaker zaken dan grotere evenknieën
In één van de slechts twee gevallen dat een groot bedrijf de rechtszaak verloor, was een persoon de aanklager. In alle gevallen dat een persoon een klein kantoor aanklaagde, won die persoon echter. In het enige geval uit de onderzochte rechtszaken dat een klein kantoor won, had een ander bedrijf het kleine kantoor aangeklaagd.
Uit het onderzoek blijkt dus dat kleine belastingadvieskantoren vaker de rechtszaken verliezen dan dat ze winnen; bij grote kantoren is dit precies andersom. Belastingzaken gaan daarnaast zelden over kleine bedragen. Het beeld van de doorsnee zuinige Nederlander die zijn belastingadviseur aanklaagt wegens een misgelopen tientje, is door het onderzoek dan ook ontkracht.